Spring til indhold

Bydelsmødre fremmer integration

Holbæk Kommune har nu i alt 23 frivillige bydelsmødre, der bygger bro mellem nydanske kvinder og lokalsamfundet

Efter 12 ugers kursus med emner som samfundsforhold, sundhed og kost, børneopdragelse, ADHD, omsorgssvigt samt rettigheder og pligter er de 15 nyuddannede bydelsmødre klar til på frivillig basis at hjælpe andre nydanske kvinder med at finde rundt i det danske samfund. Det kan nemlig være meget svært, når man kommer fra en anderledes kultur.

Kvinderne er kommet til Danmark fra forskellige lande som Tyrkiet, Irak, Afghanistan og Somalia. Alle har det til fælles, at de er ressourcestærke mødre, som gerne vil hjælpe andre nydanske kvinder med at finde sig tilrette i Holbæk.

Onsdag 20. juni 2013 fik de nye bydelsmødre overrakt deres kursusdiplomer af borgmester Søren Kjærsgaard. I februar blev det første hold færdigt, og dermed har Holbæk Kommune nu i alt 23 frivillige bydelsmødre.

Derfor vil jeg gerne hjælpe

- Det er ofte kvinder med et beskedent netværk, som har brug for hjælp med at ordne forskellige praktiske ting. De kan for eksempel have brug for hjælp til at læse breve eller at have en ledsager, når de skal have klaret noget hos Borgerservice, fortæller Filiz Yenikomsu, som er én af de nyuddannede bydelsmødre.

Da jeg selv kom fra Tyrkiet til Danmark for 25 år siden, var det meget svært for mig at finde ud af mange ting. Jeg savnede virkelig nogen, der kunne hjælpe mig. Derfor vil jeg gerne hjælpe andre, som er i den samme situation, som jeg var dengang.

Filiz er mor til fire børn. Hun har gået på sprogskole for at lære dansk. Derefter tog hun 10. klasse på VUC. Men det er først og fremmest sine livserfaringer, hun bruger i jobbet som koordinator i Børnekonsulentcentret, hvor hun arbejder på deltid. I fritiden er hun meget aktiv – blandt andet i kvindeklubber og forskellige lokale aktiviteter i Vangkvarteret, hvor hun bor.

At være bydelsmor er et frivilligt, ulønnet arbejde. Projektet er en indsats under Dansk Flygtningehjælp. Holbæk Kommune har bidraget med de mange oplægsholdere, der blevet brugt i undervisningen. Disse oplæg har handlet om alt fra børns ernæring til nærdemokrati.

Fakta

Bydelsmødrenes indsats bygger på tre principper:

  • Samtale: De taler om netop de emner, der er relevante for den besøgte kvinde. De har tid, lytter og har ofte samme modersmål
  • Brobygning: De bygger bro mellem kvinden og lokalsamfundet ved at informere om f.eks. kommunens tilbud og foreningslivet
  • Netværk: De skaber netværk ved f.eks. at holde sociale arrangementer

 Feedback

Sidst opdateret

08.12.2022

Ansvarlig redaktør

Morten Hørlyk Augustesen